ARTIȘTII PROPUN (ep.7): OSCAR (Trooper), muzica, filmele și cărțile care mi-au marcat viața

0
353

Ionut Radulescu „Oscar” (Trooper)
Ionut Radulescu „Oscar” (Trooper)

Pentru această săptămână, l-am rugat pe Ionuț Rădulescu, alias Oscar (basistul formației Trooper) să propună muzica, filmele și cărțile care l-au marcat. Aflați mai multe despre Oscar pe site-ul formației Trooper: http://www.trooper.ro/
Aveți mai jos recomandările lui:
 

Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5 în Do Minor

Pentru mine, această lucrare muzicală reprezintă cea mai frumoasă expresie a muzicii clasice. Nu am cuvinte ca să o descriu, la fel cum nu pot descrie sentimentele pe care le trăiesc atunci când o ascult.

 

Pink Floyd – Time

Este greu, aproape imposibil să pot alege doar o piesă din catalogul acestei formații uriașe dar m-am oprit asupra acestei piese pentru că mă regăsesc din ce în ce mai mult în ea, în versurile ei, pe măsură ce timpul trece. Reușește să redea palpabil un sentiment atât de subtil cum este cel al trecerii inexorabile a timpului iar fondul muzical completează în chip minunat frumusețea versurilor.

 

Toto – Orphan

Deși este o piesă foarte nouă în repertoriul Toto, am apreciat-o de la primele ascultări și, pe măsură ce o audiam, o simțeam crescând în minte și inimă. Are un mesaj atât de potrivit vremurilor pe care le trăim, iar interpretarea este, ca întotdeauna la Toto, la superlativ. Mi se face pielea de găină de fiecare dată când o ascult. Iar cântată alături de alte mii de oameni la un concert Toto capătă o altă dimensiune.

 

Cantatele lui Johann Sebastian Bach

Am o mare afinitate pentru muzica lui Bach. Nu lipsește niciodată din mp3 player. Aceste lucrări muzicale de inspirație religioasă mi-au transmis întotdeauna o stare de liniște, de pace, de detașare față de problemele cotidiene. Ascult Bach înainte de culcare, după ce terminăm concertele. Mi se pare cea mai bună metodă de a încheia o zi solicitantă și de a păși în lumea viselor.

 

Yes – Close to the Edge

A fost prima întâlnire cu muzica formației Yes, exceptând arhicunoscuta piesă „Owner of a Lonely Heart ”, și a fost dragoste la prima vedere. Am o mare afinitate pentru rock-ul progresiv al anilor ”70, iar piesa menționată mi se pare a fi una dintre cele mai exponențiale manifestări din acest gen. Este un carusel de emoții, de stări, mi-ar fi plăcut să fiu eu compozitorul acestei piese, mi-ar fi putut servi în loc de curriculum vitae sau descriere personală.

muntele vrajit thomas mannCartea mea preferată rămâne, fără îndoială, „Muntele vrăjit”, scrisă de Thomas Mann. Am fost „vrăjit” de construcția magistrală a acestei cărți, de frumusețea scrisului, de „bătălia” ideilor, de scenariul și personajele pe care le-a construit marele autor german. La începutul fiecărui an o redeschid, recitesc pasaje sau capitole care m-au marcat și pe care vreau să le am mereu proaspete în minte.
 
 
to kill a mockingbird movie Gregory PeckNu sunt un cinefil împătimit. Însă am o aplecare către filmele vechi, clasice, iar unul dintre filmele care mi-au plăcut foarte mult și pe care îl revăd cu plăcere este „To Kill a Mockinbird”. Este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am văzut, iar Gregory Peck face, probabil, cel mai bun rol al carierei sale.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here