BACK TO THE ’80s: Goombay Dance Band, Weather Girls şi Saragossa Band la Sala Palatului (31.10.2010)

0
201

M-am născut în anii ’80 şi am crescut cu muzica anilor ’90 – cu care nu m-am identificat niciodată. Cum artiştii mei preferaţi veneau din anii 1980 (atât solista noastră cât şi trupa străină s-au lansat în 1983), m-am autoproclamat mare fan al acestei decade. A fost o perioadă în care ascultam multă muzică optzecistă… Apoi am descoperit anii ’70, pe urmă anii ’60 şi m-am îndepărtat de „prima mea dragoste”; aveam atâtea de ascultat, de descoperit încât aproape am uitat de unde am plecat. Am rămas, totuşi, consecventă cu cele două nume care m-au dus în acea perioadă, dar atât. A fost o ruptură fără regrete.
De când am venit în Bucureşti, am mai avut ocazia să văd artişti reprezentativi pentru anii ’80 şi ’90. Dar, recunosc, nu am plecat de la concerte prea entuziasmată. Nici publicul nu mi s-a părut nici numeros nici pus pe distracţie… Chiar mă întrebam: oare de ce românul nu merge în număr mare la astfel de concerte, de ce nu dansează pe muzica adolescenţei? Din snobism?! Habar n-am! Nu am găsit un răspuns! Dar concertul Back To The ’80 de duminică (31 octombrie, Sala Palatului), la care au participat Goombay Dance Band, Weather Girls şi Saragossa Band, mi-a oferit o altă perspectivă asupra publicului român şi a muzicii acesteia.
N-am prins de la început recitalul Goombay Dance Band pentru că eram în culise la interviuri (dar asta e altă poveste pe care o voi scrie separat), dar când am intrat în sală, parcă m-am întors în timp. Aproximativ 3.000 de oameni cântau, dansau, agitau mâinile în aer, aplaudau frenetic… se simţeau bine! Oliver Bendt cânta Seven Tears. Magic! M-am aşezat pe un scaun liber din primul rând şi am început să fac poze. Cu fiecare piesă mă mai regăseam un pic. Mi-au revenit în minte unele amintiri din perioada liceului, unele zile de naştere ale unor prieteni… acolo ascultasem sigur Sun Of Jamaica, Aloha-Oe, Mama Coco, Guantanamera… Uitasem că le cântă Goombay Dance Band… Şi acum, la acest concert, aveam câte o revelaţie din două în două piese!!
După ce Oliver şi-a încheiat recitalul, am fugit la lojă, acolo unde ştiam că este Andrei, Emilia şi Nico. Lumina în sală a rămas stinsă şi în scurt timp The Weather Girls au intrat în scenă. Dynelle Rhodes şi Ingrid Arthur sunt extrem de charismatice. Mamă, şi ce voci au!! Au cântat acapella Amazing Grace (cele două adoră muzica gospel) extraordinar! Au chemat pe scenă alături de ele câţiva spectatori. Au venit o grămadă, se umpluse scena! Mulţi copilaşi, care au dansat şi au cântat cum rar vezi! Cu greu au părăsit scena!
Seara s-a încheiat cu Saragossa Band. Câţiva spectatori au afişat un banner pe care scria cu litere de-o şchioapă „WE LOVE SARAGOSSA BAND”. Eu văd pentru prima dată atâtea dovezi de dragoste faţă de o trupă din anii ’80, în cadrul unui concert. Aproape că nu-mi venea să cred! Când au ajuns la Agadou sala a explodat, n-au lipsit nici celebrele medley-uri: In The Summer Time, Matador, Coconut Groove, Ritmo De La Noche, Gimme Hope Joanna, Que Sera şi multe altele.
Este de departe cel mai frumos concert sub egida „Back To the ’80” pe care l-am văzut. Este cu siguranţă singurul care mi-a redeschis apetitul pentru această muzică. Aveam nevoie de un ghiont şi mă bucur că l-am primit! Am ajuns acasă şi am simţit nevoia să mă uit după nişte casete vechi, înregistrate de mine de la alţi prieteni cu selecţii muzicale pentru întâlnirile noastre. Nici că puteam găsi un mod mai plăcut de a încheia o săptămână grea!
Setlist Goombay Dance Band:
INTRO / UNDER THE SUN
ISLAND OF DREAMS
TAKE ME HOME TO JAMAICA
EL DORADO
GUANTANAMERA
SEVEN TEARS
KALIMBA DE LUNA
SUN OF JAMAICA
OVER THE OCEANS
IN MY DREAMS
ALOHA-OE
MAMA COCO
QUEEN OF THE ISLAND
Setlist Saragossa Band:
INTRO
GINGER RED
MEDLEY:
BEAUTIFUL SUNDAY
CECILIA
HITCHIN’ A RIDE
I DID WHAT I DID FOR MARIA
SHAME AN SCANDAL IN THE FAMILY
HANDS UP
BIG BAMBOO
RASTA MAN
MEDLEY:
SWEAT SONG (La-La-Long)
IN THE SUMMER TIME
SUNSHINE REGGAE
MATADOR
AGADOU
ZABADAK
SPANISH
MEDLEY:
COCONUT GROOVE
RITMO DE LA NOCHE
SOCA DANCE
ANNIE, I’M NOT YOUR DADDY
CUBA
D.I.S.C.O
GIMME HOPE JO’ ANNA
QUE SERA
KISSIN’ IN THE BACK ROAD
IKO IKO

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here