"Caramitru Mălaele, câte-n lună și în stele" la Teatrul Național (27 ianuarie)

0
285

Cronică de Iulia Radu
Luni, 27 ianuarie, am văzut și oameni care au „înotat” cu bucurie prin nămeți. Se grăbeau să ajungă la teatru!
Horatiu Malaele, Adrian Naidin si Ion CaramitruEste trecut puțin de 19.30, iar eu mă aflu în mijlocul unui grup de vreo 15 de persoane. Ieșisem cu toții din pasajul Universității, iar pe scări ne-am cam „călcat pe bătături”. Colegii mei de drum sunt îmbrăcați la patru ace și, deși, nu se cunosc între ei vorbesc cu toții despre același subiect: spectacolul susținut de Ion Caramitru și Horațiu Mălăele. Întreg grupul este animat de un entuziasm pe care nu îl întâlnești în fiecare zi. Mergem în șir indian (atât ne permite o potecuță făcută de alții înaintea noastră prin zăpadă), sau ca să fiu mai exactă zburdăm, într-un nebunesc pas al ștrengarului, printre nămeți.
 
Foaierul Sălii Studio era un furnicar. De la copilași de 4-5 ani până la cei trecuți de 70 de ani, de la doamne îmbrăcate elegant la oameni veniți direct de la serviciu, pe toți îi uneau 4 elemente: roșeața din obraji, zâmbetul cald, privirea luminoasă și dorința de a ajunge mai repede în sală. Coadă la garderobă în stânga, coadă la garderobă în dreapta. Câteva doamne mai șirete își lasă hainele în brațele soților și, sub pretextul că trebuie să cumpere ceva de ronțăit, se fac nevăzute pe culoarul care duce spre sală.
 
Adrian NaidinNu mai zăbovesc nici eu mult timp în foaier. Spectacolul e sold-out, eu nu am loc, așa că trebuie să găsesc un loc bun și pentru a face fotografii. M-am așezat pe scări, destul de aproape de scenă. M-am împrietenit rapid și cu cei care aveau locuri în apropierea mea. Un grup de profesori extrem de simpatici care, până când a început spectacolul, au „tocat” mărunt-mărut toate subiectele zilei, de la dezăpezire, la Bianca Drăgușanu și avionul prăbușit. La un moment dat, una dintre doamne a spus că își dorește să meargă „la solista asta de fado care vine acum în februarie… am auzit că este a doua cea mai bună după Amalia Rodrigues…” Răspunsul soțului a fost genial: „Care, dragă? Dulce Ponta asta?! Eu numai când aud cum o cheamă fac tensiune… Păi ce e așa de dulce la Ponta?!”.
 
 
Horatiu MalaeleConversația noastră a fost întreruptă atunci când s-au stins luminile în sală. Era 20.15 când Adrian Naidin s-a așezat pe scaunul din mijlocul scenei și a dat startul unei seri de minunate. E atât de caldă, de duioasă muzica lui Naidin… De fapt, aș putea spune că Adrian Naidin și al său violoncel au fost șemineul în fața căruia Horațiu Mălăele și Ion Caramitru au spus povești. Muzica lui a „ars” mai lin, mai tumultos, timp de două ore, „încălzindu-ne” sufletele.
 
La scurt timp au urcat pe scenă și cei doi mari actori în aplauzele publicului. În timp ce Ion Caramitru își prezenta cu umor cei doi colegi, Horațiu își aranja de zor stativul microfonului (ba în stânga, ba în dreapta, ba spre el, ba spre public, ba prea sus, ba prea jos), cu scârțâielile și zgomotele de rigoare, spre deliciul spectatorilor. Când i-a venit rândul, Horațiu Mălăele a tras și o concluzie: „Așa e când ești colaborator, primești cel mai prost microfon!”
Cea doi actori ne-au amintit de poezia lui Eminescu, a lui Brumaru, Nichita și Marin Sorescu, dar  și de opera lui Shakespeare, ne-au oferit momente savoroase de improvizație, ba mai mult decât atât, au și cântat alături de Naidin. După fiecare moment sala izbucnea în aplauze zgomotoase, iar Horațiu a profitat de un astfel de moment, și impunând ritmul aplauzelor ne-a „aruncat” înapoi în timp, la unul din Congresele de partid. „Aveți memorie bună!”, ne-a spus Mălăele cu un zâmbet mare pe față.
Ion CaramitruCu greu au fost lăsați cei trei să părăsească scena. S-a râs mult și s-a râs cu poftă pe parcursul celor două ore! Și să știți că terapia prin râs chiar dă roade. Am plecat de acolo cu bateriile încărcate!
 
La final, cei care își achiziționaseră cărțile semnate de Horațiu Mălăele și Ion Caramitru au avut ocazia să plece acasă cu autograful autorilor pe ele. Astfel cei doi actori au mai zăbovit vreo 45 de minute pe scenă pentru autografe și fotografii.
 
Vă recomand cu drag să mergeți și să vedeți acest spectacol, nu veți regreta!
Aveți mai jos următoarele trei date confirmate. Profitați!
 
Horatiu Malaele17 februarie la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad (ora 19.00). Biletele costă 50 și 70 lei (se găsesc la casa de bilete a teatrului dar și online pe bilete.ro: http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=Turneu+Caramitru+Malaele+cate+n+luna+si+in+stele+Arad+17+Feb+2014 )
 
 
18 februarie la Teatrul Regina Maria din Oradea (ora 19.00). Biletele costă 40, 50, 60 și 70 lei (se găsesc la casa de bilete a teatrului dar și online pe bilete.ro: http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=Turneu+Caramitru+Malaele+cate+n+luna+si+in+stele+Oradea+18+feb+2014 )
 
 
3 martie la la Teatrul Național din București, Sala Studio (ora 20.00). Biletele 80 și 100 lei (le puteți achiziționa de la casa de bilete TNB dar și online pe bilete.ro: http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=Caramitru+Malaele+cate+n+luna+si+in+stele+03+Martie+2014 )
 
 
 
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here