CONCERTUL PE CARE L-AM ASTEPTAT APROAPE UN DECENIU

0
27

Cronică şi foto de Mihai Comte

Kempes si Rezident-Ex la Arenele Romane
Kempes si Rezident-Ex la Arenele Romane

GALERIE FOTO aici
 
Da, peste nouă ani am așteptat concertul ăsta. Aproape un deceniu, un deceniu în care dragostea pentru Cargo fără Kempes a scăzut treptat, până la zero-barat. Nouă ani în care prietenii, după mai multe beri la terasele rock, scandau „Cargo-vechi! Cargo-vechi!”. Până când auzeau în boxe vocea lui Kempes şi cântau odată cu el.
Concertul a fost anunţat cu multe luni înainte. Motiv pentru care era de mirare faptul că la ora 19.00 încă perimetrul Arenelor Romane era aproape gol.
Trebuie să spun ceva şi despre problema Arenelor Romane: fără a mă da drept inginer de sunet, cred că nu este un amfiteatru destinat concertelor. Este strict părerea personală a autorului acestui reportaj, chiar dacă mulţi m-ar contrazice. Oricât de frumos ar arăta (pe înserat au aprins proiectoare roşii, care luminau coloanele deasupra tribunelor), ecoul face imposibil să înţelegi ce spune vocalul.
Apoi au apărut pe scenă cei care au şanse mari să devină cea mai iubită formaţie contemporană de rock din România! Tavi Iepan, Adi Popescu, Christian Podratzky, Florin Cvasa, Matthias Lange. Şi, nu în ultimul rând, Ovidiu „Kempes” Ioncu. Concertul lor a fost deschis printr-un „Buletin de Ştiri”.
Soldatul Căzut” nu a fost uitat de cei care ani de zile i-au cântat melodiile, ajunse imnuri ale fenomenului rock în România – fanii l-au primit pe Kempes ca pe un frate întors acasă. „Te iubim, Kempes!”. „Şi eu pe voi!”. Iar Kempes a zâmbit, ba chiar a râs tot concertul. Bucuria se citea în ochii lui, era bucuria unui copil întors acasă.
Cred că v-aţi prins, „Soldatul Căzut” este titlul unei piese noi, cea de-a treia din setlistul pregătit de Kempes. Tot piese noi au fost „KXXL”, „Catedrala Sufletului”, „Pompierul Atomic”.
Că tot vorbeam de pompieri, chitaristul Matthias Lange a venit la un moment dat pe scenă cu o torţă aprinsă şi a scuipat flacări! Publicul era în delir – nu e ceva ce vezi la fiecare concert, mai ales venind din partea unuia dintre muzicieni.
Nici ceilalţi membri nu s-au lăsat mai prejos: cu toţii au făcut spectacol! Christian Podratzky a cântat cu un arcuş pe basul său, Matthias Lange a apelat la un băţ de tobe pentru a lovi corzile chitării. Iar soloul său de chitară („Roy Black Sabbath”) a ridicat toate mâinile în aer. Iar de Kempes, ce să mai vorbim, tot concertul a alergat, a scuturat pletele, a comunicat cu fanii din faţa sa.
„Vă e cald? Nu? Vreţi să fie mai cald?”. Şi a cântat una dintre cele mai cunoscute melodii vechi: „Povestiri din Gară”. Iar noi am cântat împreună cu formaţia.
Desigur, nu a fost singura piesă cunoscută: la „Brigadierii”, Matthias Lange a împărţit publicul în două. Partea din stânga sa cânta cu el prima parte a refrenului, partea din dreapta continua refrenul cu Kempes. Când intra refrenul melodiei, se aprindeau proiectoarele asupra publicului. Ce-i drept, nu prea am respectat noi regula propusă de Matthias, pentru că entuziasmul era mult prea mare. E şi greu să nu fii entuziasmat, mai ales când vezi că eşti înconjurat de patru generaţii de rockeri: copii de numai câţiva anişori, adolescenţi, adulţi şi „familiştii” – toţi se bucurau deopotrivă.
La plecare, Rezident Ex au promis că se vor întoarce cât mai curând. „Long live Rock&Roll”!
Setlist Kempes & Rezident Ex:
Buletin de stiri: muzica/text Tavi Iepan
Fotografia; muzica/text Tavi Iepan
Soldatul cazut; muzica/text Tavi Iepan
KXXL; muzica/text Tavi Iepan
Catedrala sufletului; muzica/text Tavi Iepan
Iarna; muzica/text Tavi Iepan
Oglinda; muzica/text Tavi Iepan
Metamorphosis; muzica/text Matthias Lange (preluare Metalium)
Roy, Black Sabbath; muzica Matthias Lange, text Tavi Iepan
Povestiri din gara; muzica/text Tavi Iepan
Camera viselor; muzica/text Tavi Iepan
Pompierul atomic; muzica Matthias Lange, text Tavi Iepan
Brigadierii; muzica/text Tavi Iepan
Inchis, caz de boala; muzica Tavi Iepan, text Mircea Jebeleanu
 
Impresii scrise de Diana Pană puteţi citi aici:
http://www.andreipartos.ro/phpBB3/viewtopic.php?f=52&t=168&p=82190#p82190

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here