Dan Negru la Psihologul Muzical: „În România, profesia de moderator de divertisment este în metastază” (video)

0
316

Interviul cu Dan Negru a fost înregistrat pe 10 aprilie 2018 și difuzat în două părți: primele două ore au fost difuzate pe 9 iunie, iar ultimele două ore pe 16 iunie. Mai jos aveți înregistrarea celor 4 ore (care include și propunerile muzicale ale lui Dan Negru), precum și înregistrarea video (fără muzica difuzată) a emisiunii.

Audio:


sursa (pentru audio): Radio România Actualități
Video:

„Longevitatea în televiziunea din România este o mirare”

Dan Negru: „ Am avut marea onoare să întâlnesc oameni de televiziune, ca Bonolis, Carlo Conti, Jay Leno, care au construit performanță bazată pe longevitate, dar la noi această idee nu există. Dimpotrivă! (…) Apropo de durată… am avut un alt format internațional care la noi se numea „Câștigi în 60 de secunde” și, de obicei, în televiziune, formatele internaționale sunt însoțite de consultanți care îți explică anumite lucruri.

Într-o astfel de discuție i-am povestit unui consultant de la NBC: „păi, eu în România, fac o emisiune cu blonde de 8 ani de zile”, adică pentru mine asta era o performanță. La care consultantul s-a uitat cu blândețe la mine și mi-a spus: „Da? Știi când am început noi acest format în America? În 1948”. Și eu aveam aroganța celor 8 ani. Trăim într-o altă lume. (…) Noi, în România, sărim etape. Noi avem o vorbă în televiziune: „Nu inventează ei, cât stricăm noi”.

Valeriu Lazarov îmi spunea că în România doar cei care au globuri de cristal pot ghici dacă un format va avea succes sau nu. Este o piață atât de impredictibilă din punct de vedere al publicului încât e imposibil să mergi la sigur”.
Toată discuția aici:

„Moartea e cea mai bună reinventare pentru media din România”

Dan Negru: „În România, profesia de moderator de divertisment este în metastază, este pe cale de dispariție. Televiziunile nu mai au răbdarea să formeze prezentatori, moderatori, oamenii nu mai sunt dispuși să o facă.

Moderatorii de televiziune au fost construiți de Sârbu și de Lazarov. După ce au dispărut ei din piața media, nu au mai apărut nimeni altcineva în locul lor. Emisiunile sunt făcute de oameni care vin din alte zone. Poți să iei un cântăreț și să-l faci host de televiziune și dacă nu merge, iei altul și apoi altul și tot așa.

Jimmy Fallon este numărul 1 la NBC și este acolo din 1992. Cei de acolo l-au crescut, au avut răbdare cu el, au construit ceva împreună. (…) Piața de divertisment modernă, cea din ultimii 2-3 ani, este împărțită între talent-show-uri și restul show-urilor de divertisment clasic. Ai noștri au cumpărat mai mult talent-show-uri. Acum dacă te uiți pe piață, ai să vezi jurii, jurii, jurii. Pe aceștia nu trebuie să îi mai formezi”.

Toată discuția aici:

„Este o piață ruptă-n fund la tot ce înseamnă vedete”

Dan Negru: „Show-urile de televiziune se împart în două produse: ordinary people și celebrity. Noi, românii, mergem pe zona de ITV, pe zona englezească – celebrity. Românii sunt ahtiați după orice înseamnă vedetă. Dar, este o piață săracă de vedete. Dacă ar fi să trag o linie după toate formatele pe care le-am făcut eu, cred că 80% dintre ele au fost cu vedete.

Am filmat cu Dan Spătaru, cu Florin Piersic, vedete clasice care au lucruri de spus și care rămân în istorie și am filmat și cu „rumeguș”. Am întâlnit foarte mult „rumeguș”. Când am invitați „oameni-rumeguș”, noi așa îi numim în redacție, la un show cum e „Te pui cu blondele”, pregătim 20 de întrebări pentru a putea acoperi cele 100 de minute, spre deosebire de cazurile în care avem invitați care au vorbele la ei și pentru care avem nevoie de doar 6-7 întrebări pentru a acoperi timpul necesar”.

Toată discuția aici:

„Încet-încet „business-ul” acesta al meu este ocupat de oameni care nu au nimic de spus”

Dan Negru: „E o ipocrizie teribilă să spui că nu te uiți la televizor. Pur și simplu nu se regăsește în audiențe, în sondaje, în nimic. Lipsesc și informațiile pe piața noastră. Italienii și spaniolii dau informații. Una e să dai audiența unui show, alta e să dai și cât costă producția respectivă.

Sunt programe TV care au audiență mare, dar costă atât de mult încât nu mai pot fi făcute și a doua oară. Degeaba dai 100 de lei pentru un program, dar scoți din el doar 70 de lei. În alte țări există publicații care scriu despre show-urile de televiziune, există site-uri la care trebuie să te abonezi. În Anglia te poți abona la un site, te costă în jur de 300 de lire pe an, și afli cât costă The Voice, care-i bugetul pe episod. La noi nu există astfel de informații”.

Toată discuția aici:

„Mi-ar fi plăcut să-l aud și azi pe Paul Grigoriu dând ora exactă la Radio România Actualități”

Dan Negru: „Eram cu mașina pe Calea 13 septembrie, la un semafor. Pe trotuar l-am văzut pe Andrei Voiculescu. Am tras pe dreapta, am pus pe avarii, am coborât și m-am dus la el și l-am întrebat: „Sunteți Andrei Voiculescu?” Zice: „Da!”.

Nu cred că mai ține minte, dar eu m-am pus în genunchi în fața lui. I-am spus că eu fac meseria asta datorită măiestriei lui. Eu am luat drumul media ascultându-i pe Voiculescu și pe Teodoru. Mi se pare o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Andrei Voiculescu. Eu la un moment dat mă simțeam frustrat să aud doar de Cornel Chiriac. (…) Oamenii care au construit Radio Europa Liberă sunt uitați total de breasla noastră. (…) Este o breaslă nerecunoscătoare.

Am fost în TVR acum câteva luni și am văzut un bust de-al lui Iosif Sava. Pe Sava, TVR-ul l-a dat afară, l-a concediat. Dacă îți amintești, pe Sava l-a luat Sârbu, l-a dus la Acasă TV, dar „casa” lui Sava era TVR-ul. Eu sunt un mare fan al lui Paul Grigoriu, consider că este cel mai mare om de radio din toate timpurile. Ultima dată aici l-am întâlnit.

Îmi amintesc că în ziua în care Iosif Sava a ajuns la Acasă TV, Paul Grigoriu a spus: „Sava nu a plecat Acasă, a plecat de acasă”.  (…) Povara recunoștinței este inexistentă în breasla noastră, dar să știi că pe piața locală ea este mai vizibilă. Am fost săptămâna trecută în Timișoara și am ascultat la Radio Timișoara ora exactă dată de Ionuț Groza, un jurnalist care a murit în urmă cu vreo 5 ani de zile. Mi-ar fi plăcut să-l aud și azi pe Paul Grigoriu dând ora exactă la Radio România Actualități”.

Toată discuția aici:

„Exhibiționismul unora ne aduce nouă show-uri profitabile”

Dan Negru: „Exhibiționismul unora ne aduce nouă show-uri profitabile, altminteri ar fi o dramă dacă lumea n-ar fi construită și cu oameni, vedete care vor să-și arate viața, dulapul, baia. Dar asta funcționează în toată lumea. Treaba mass-media este să speculeze astfel de cazuri”.

Toată discuția aici:

Dan Negru: „Mă enervează îngrozitor de mult oamenii din breasla mea care spun că nu se uită la televizor. Eu, dacă aș avea putere de decizie, i-aș da afară”.

Toată discuția aici:

Dan Negru: „Eu chiar cred în forța unei televiziuni publice”.

Toată discuția aici:

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here