EROS RAMAZZOTTI LA STADIONUL ARCUL DE TRIUMF DIN BUCUREŞTI (10.07.2010)

0
68
sursa foto: IConcert.ro

Articol de Iulia Radu
După ce o zi întreagă am fredonat în minte refrenul piesei Se bastasse una canzone (din care, recunosc, ştiam doar o parte şi nu-mi ieşea rima mereu), seara, după ora 21.00, am avut ocazia să-l văd pe Eros Ramazzotti într-un concert de excepţie la Stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti.
Am vrut să prind şi recitalurile din deschidere, aşa că am plecat de acasă pe ora 17.00. La Piaţa Romană, în staţia lui 331, lume multă, unii la coadă la casa de bilete, alţii lungindu-şi gâtul doar-doar vor vedea autobuzul. Se discuta despre concertul lui Eros Ramazzotti. Majoritatea erau români, dar am cunoscut şi câţiva italieni de la Roma şi Milano, studenţi la Stomatologie, ASE şi Politehnică. Lidia (32 de ani) îmi povesteşte că a lucrat în Italia câţiva ani, chiar la Roma, „e foarte iubit acolo. Familia la care lucram asculta foarte des piesele lui, aşa a început să-mi placă şi mie. Când am auzit că vine la noi, mi-am luat fetiţa la concert. A învăţat italiană şi cu ajutorul muzicii lui Eros. Asta mică e foarte entuziasmată de acest concert”.
Fabio (23 de ani, Milano, student la Stomatologie): „Nu prea aud muzică italiană la radiourile din România şi chiar mi-era dor de casă. Nu pot spune că sunt mare fan Ramazzotti, dar îmi place. Ştiu că e foarte bun live. L-am mai văzut în Italia şi mi-a plăcut”.
Milla (29 de ani, Roma, studentă la ASE): „Am fost îndrăgostită de Eros când eram la liceu. Nu cred că mi-a trecut nici acum. E foarte simpatic şi cântă dumnezeieşte. Cred că e cel mai bun în concert”.
Clara (31 de ani, Roma, studentă la Politehnică): „Un Emozione per sempre este piesa mea şi a iubitului meu Gianny. El mi-a făcut cadou biletul la acest concert. Piesele lui Eros îţi merg direct la suflet. L-am văzut de mai multe ori în concert şi mereu ne-a plăcut la fel de mult. E pur şi simplu grozav”.
Fiorello (25 de ani, Roma, student la Stomatologie): „Mama m-a dus prima dată la un concert de-al lui şi acum i-am promis că o sun în timpul show-ului să poată asculta Cose della vita pentru că e piesa ei preferată. Eros e foarte bun şi la chitară şi ca solist. Aşa sunt italienii extrem de talentaţi. În seara asta o să mă simt ca acasă”.
Cerasela (28 de ani, Bucureşti): „Întotdeauna mi-a plăcut muzica italiană. Este foarte melodioasă. Nu pierd nicio ediţie a Festivalului de la Sanremo. Am fost şi la Gianna Nannini la Arenele Romane şi evident, nu-l puteam rata pe Eros. Am acasă albumele lui.”
În sfârşit, vine şi 331. Cred că mă aflu în cel mai vesel autobuz. Italienii sunt zgomotoşi, vorbesc cu patimă şi îşi laudă compatriotul, „să vezi ce bine joacă şi fotbal, cred că e chiar căpitanul echipei naţionale de fotbal a artiştilor”, spune Fiorello. „E bun prieten cu Cassano”, adugă Fabio.
Era puţin trecut de ora 18.00 când am ajuns (în sfârşit!) la Stadionul Arcul de Triumf. Am găsit rapid intrarea. Înăuntru lume puţină. Încă se mai făceau probe de sunet. Am profitat pentru a face un tur al standurilor cu diverse produse. Băutură (suc, bere, apă), materiale promoţionale (brelocuri, şepci, tricouri, CD-uri etc), hot-dog-uri cât încape.
Câţiva stropi de ploaie sperie spectatorii care se aşezaseră confortabil pe jos în aşteptarea concertului. Unii scot umbrele, alţii pelerine. Dar se termină rapid repriza de ploaie. Probele de sunet s-au încheiat iar, după doar câteva minute, la 19.10, formaţia Proconsul saluta spectatorii. N-au lipsit din recital (care a durat aproximativ 30 de minute) piese precumVagabond, Pentru tine, Cerul (cântată de toţi cei prezenţi pe stadion), Mi-ai luat inima.
Între timp s-au mai strâns oameni, gazonul era din ce în ce mai plin.
Trupa Grimus a urcat pe scenă la ora 19.45 şi a fost foarte bine primită de public. „Ar trebui să cânte mai mult în afară. Sunt foarte buni!”, „Habar n-aveam de ei. Cum se face că nu sunt cunoscuţi şi la noi?!”, sunt doar câteva dintre comentariile auzite în jurul meu. Recitalul lor s-a încheiat la 20.15 şi a urmat o oră care mi s-a părut cât un veac.
Am fost curioasă să aflu care sunt cele mai îndrăgite piese din repertoriul lui Eros. Iată clasamentul:
Cose della vita (20)
Piu bella cosa (20)
Se bastasse una canzone (18)
Un emozione per sempre (17)
Parla con me (14)
I belong (cu Anastacia) (12)
20.45. Aproximativ 8.000 de spectatori îzbucnesc în aplauze încercând să grăbească venirea pe scenă a italianului. Publicul dă semne evidente de nerăbdare, fiecare probă făcută pentru ecranul uriaş din spatele scenei este punctată cu manifestări zgomotoase.
21.15. Trupa îşi face apariţia pe scenă şi recitalul începe. Eros e cu spatele la noi. Cântă Appunti e note. Trupa sună impecabil. Pe ecran vedem frânturi de text, fotografii, alternate cu imagini live de pe scenă. Urmează Un attimo di pace şi publicul e din ce în ce mai conectat la show.
Eros ni se adresează în limba română: „Bună seara Bucureşti! Ce faceţi? Sunt bucuros să fiu aici! Ce fete frumoase sunt aici! Mulţumesc că aţi venit în seara asta, vă îmbrăţişez!”
Spre finalul piesei Stella gemella, Eros a luat chitara electrică, pe care nu a mai lăsat-o din braţe până spre finalul concertului. Când inserează cuvântul „Bucureşti” în textul piesei Una storia importante, publicul reacţionează extraordinar. În timpul piesei Se bastasse una canzone, s-au aprins mii de brichete şi luminiţe de la telefoanele mobile. Unii s-au luat în braţe şi au dansat, alţii au cântat cap coadă alături de Eros.
A renunţat un pic la chitara electrică pentru a cânta Un emozione per sempre. Italianul se joacă cu vocea: ba cântă subţire, ba gros, ba normal, ba se ţine de nas. Inserează din nou în text Bucureştiul. „Asta deja e linguşeală, dar îmi place!”, zice, cu umor, cineva de lângă mine. Piesa se încheie, iar Eros mai are chef de joacă. Dar… nu singur. Îşi cheamă lângă el colegul saxofonist, Everette Harp. Se uită la instrument, dă să pună gura pe el… se strâmbă şi zice: „mie îmi plac femeile”. Îl provoacă pe saxofonist cu câteva vocalize, ajungând încet-încet să mimeze plânsul, unul cu vocea, celălalt cu saxofonul.
Momentul următor le-a adus în faţă şi pe cele 3 fete din backing: Chiara Vergati, Sara Bellantoni, Romina Falconi. Au cântat alături de Eros, I Belong (cunoscută de noi datorită duetului cu Anastacia).
Unul dintre cele mai frumoase momente ale serii a fost Un altra te. Ramazzotti a rămas singur pe scenă. A luat chitara acustică, s-a adresat sunetistului, rugându-l cu o voce subţire să „bage nişte înalte”. Spectatorii au cântat alături de el de la început până la sfârşit. Au intrat în jocul lui şi s-au ţinut de nas când cântau, şi-au îngroşat vocea întocmai precum Eros.
Una dintre cele mai aşteptate piese a fost Cose della vita, care a fost urmată de Fuoco nel fuoco (şi cineva în spatele meu a exclamat: „Uitasem de piesa asta! Ce se mai difuza la radio acum câţiva ani…”). După Questo immenso show, Eros a părăsit scena. A revenit, la bis, câteva minute mai târziu. A încheiat cu Cose che ho visto şi Piu bella cosa. Era 23.10.
Sâmbătă am văzut unul dintre cele mai bune concerte din acest an. Nu eram fan Eros Ramazzotti, nu ştiam toate piesele. Pe multe dintre acestea le-am descoperit la faţa locului. „Să-l vezi live face toată diferenţa”, îmi spunea Massimo (43 de ani, Roma) în staţia de autobuz. Şi are dreptate. Nicio clipă nu mi-am imaginat că Ramazzotti cântă atât de bine la chitară. Îşi mişcă degetele pe griful chitării cu o lejeritate şi o naturaleţe, pe care nu le vezi la prea mulţi chitarişti. În timp ce execută solo-urile priveşte şi publicul, zâmbeşte fetelor.
Despre trupa lui nu am decât cuvinte de laudă! A fost acompaniat de: Luca Colombo (chitară), Giorgio Secco (chitară), Diego Corradin (baterie), Reggie Hamilton (bas), Everette Harp (saxofon), Nicola Peruch (keyboards), Luca Scarpa (pian şi keyboards), şi fetele amintite deja. Au sunat impecabil. M-au impresionat în mod deosebit intervenţiile solistice ale saxofonului. Mi-a plăcut felul în care Eros Ramazzotti interacţionează cu publicul, e natural, haios şi foarte „cald”. Mi-a plăcut vocea lui: puternică şi melodioasă, aproape fără cusur în această seară. A fost, cu siguranţă, un concert care merita văzut! Dacă mai vine, nu-l rataţi!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here