RATB-ul, controlorii și respectarea legilor într-o capitală europeană (28.07)

1
103

controlori ratb a
sursă foto: blogdemoldovean.com

Articol de Iulia Radu
28 iulie. Ora 10.20. Căldură mare. Autobuzul 301 n-are aer condiționat, dar asta nu mai miră pe nimeni. Noroc că nu-i aglomerat (asta da, surpriză!)! La stația „I.L. Caragiale” s-au urcat controlorii (acum îi vezi de la o poștă, poartă veste albastre, reflectorizante și umblă în „gașcă” de cel puțin 3 persoane). De data aceasta erau 4 persoane, așa că abia acum aș putea spune că se mai aglomerase autobuzul. Ghinionul a căzut pe o doamnă, între două vârste, cetățean străin (vorbea limba engleză, și știa câteva cuvinte în limba română). Doamna respectivă validase cardul, dar aparatura RATB reacționează greu, spre deloc, așa că deși aparatul a țiuit lung, femeia nu a știut că trebuie să mai valideze o dată. Controlorii au vrut să aplice „legea”, trebuie să o amendăm. Degeaba încerca săraca să le explice în rom-engleză că nu știa ce are de făcut și că vroia să învețe. Controlorul știa una și bună: „cardul nu e validat, deci trebuie să vă amendăm”. Spre bucuria mea, de data aceasta au reacționat ceilalți călători. A fost un dialog decent între călători și controlori, care până la urmă au renunțat la amendă. Problema de fond, însă, rămâne.
Nu pot să-mi explic cum poate RATB-ul să amendeze cetățenii când nu există în TOATE autobuzele regulile de validare a cardului de călătorie? Până la urmă, români sau cetățeni străini, nu ne-am născuți învățați, deci ne-ar prinde bine niște instrucțiuni. Ba mai mult decât atât, în NICIUN AUTOBUZ nu există aceste reguli afișate în limba engleză, nici mesajele care apar pe ecranul validatorului NU sunt în engleză. În plus, textul se schimbă prea repede, un om cu probleme de vedere, nu va înțelege niciodată ce scrie acolo. Cum poți să amendezi un cetățean străin când nu-i oferi toate informațiile?! Unul dintre controlori mi-a spus: „există informații în engleză la tonete”. Bine-bine, dar până una alta noi călătorim în autobuze, nu în tonete. „Nu există regulile de validare pentru că le-au rupt oamenii”, a spus altul. Păi, și de ce este asta vina mea?! De ce nu sunt lipite altele în loc? De ce nu sunt amendați cei care vandalizează autobuzele? La ce sunt bune camerele de luat vederi?!
Și apropo de tonetele de vânzare a biletelor/abonamentelor… Există astfel de tonete în toate stațiile? Dacă un cetățean de bună-credință vrea să-și cumpere bilet și să călătorească legal, de ce trebuie să meargă pe jos o stație sau două sau trei până la primul punct de vânzare a biletelor? Cum poți să amendezi un om, care deși vrea să cumpere bilet, nu are de unde?!
Și mai am o nelămurire… E oare legal să fii legitimat de controlorii RATB?! Eu știam că buletinul îl prezinți polițiștilor, jandarmilor… nu oricărui cetățean care poartă o vestă reflectorizantă, fie ea și albastră. Cât de legale sunt de fapt acele procese verbale întocmite pe trotuar?! Ce fel de legi avem în țara asta? Poate să te legitimeze oricine, oricând? Culmea este că oamenii (majoritatea dintre ei) prezintă buletinul când le este cerut de controlorii RATB. De ce?!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. – „Și apropo de tonetele de vânzare a biletelor/abonamentelor… Există astfel de tonete în toate stațiile? Dacă un cetățean de bună-credință vrea să-și cumpere bilet și să călătorească legal, de ce trebuie să meargă pe jos o stație sau două sau trei până la primul punct de vânzare a biletelor? Cum poți să amendezi un om, care deși vrea să cumpere bilet, nu are de unde?!” –
    Nu numai ca nu exista mai multe astfel de chioscuri, insa – daca ati remarcat – de vreo cateva luni de zile celor existente li s-a redus programul de functionare! Chioscuri pe care le cunosteam ca fiind deschise pana tarziu acum se inchid pe la orele 14:00, in fiecare zi lucratoare!
    Ca la noi, la nimeni…
    Personal, circul zilnic cu tramvaiele 16 si 36 pana in Pipera. Tramvaiul 36 arata intr-un hal de nedescris (nu ca altele ar fi mai breze, sa fim intelesi!), este ruginit de-a dreptul, treptele de urcare-coborare sunt atat de corodate incat iti este teama sa pasesti pe ele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here