LADY GAGA ÎN PIAŢA CONSTITUŢIEI (16.08.2012)

0
160

Lady Gaga in Piata Constitutiei
Lady Gaga in Piata Constitutiei

Cronică de Iulia Radu

PREFAŢĂ LA CONCERTUL LADY GAGA

Mâine, 16 august 2012, Lady Gaga va susţine primul concert în România. Artista a sosit astăzi în Bucureşti, iar ziariştii au fost pe urmele ei. Fiecare grupaj informativ conţinea câte o ştire despre solistă. Ediţiile online ale ziarelor au publicat fotografii şi au relatat pas cu pas fiecare mişcare a divei. Până şi colegii mei, care în mod normal se ocupă de ştiri politice, tot pe Lady Gaga au „tocat-o” în redacţie… Argumente pro sau contra, cu ironie sau cu entuziasm, fiecare avea ceva de spus despre artistă.
În drum spre casă, am decis să mă opresc puţin în Piaţa Constituţiei şi să fac câteva fotografii. Eram curioasă să văd şi eu „cea mai mare scenă din lume”. Traficul nu era încă restricţionat complet, iar muncitorii lucrau de zor. Puteţi vedea în fotografiile de mai sus cum arăta scena la ora 19.30.
Câţiva gură-cască „supravegheau” cu atenţie tot ceea ce se petrecea în Piaţă. „Dar la ce or folosi turnurile alea?! Oare se urcă şi pe acolo?!”, se întreba o tânără. „Nu cred… E aşa de efect”, îi răspunde prietenul ei, cu un aer cam plictisit.
În spatele meu, o doamnă cedase la insistenţele băieţelului ei şi îl adusese să vadă scena. Puştiul (să fi avut vreo 10 ani) povestea plin de entuziasm: „Are un căţel pe care-l cheamă Fozzi şi el are propria lui cabină în backstage!!! Îţi vine să crezi?! Uită-te cât de mare e scenă!! N-am mai văzut aşa ceva! Şi e ca un castel… Turnurile alea or fi de piatră? Vreau să le văd mai de aproape”, zice el. „Ei, hai fii serios! Nu traversăm, nici nu avem voie. Nu-s de piatră, e decor, ca la teatru”, îi răspunde mama.
„Orice s-ar spune, Lady Gaga este o super divă, care spre deosebire de altele are şi conţinut”, dă verdictul Antonia, în vârstă de 18 ani, care a venit să vadă scena alături de vreo 6-7 prieteni. „Madonna e „fumată”… ea a fost OK pentru anii ’80, presupun. În plus, nici măcar nu are voce! Dar Lady Gaga e altceva. Talentul ei este recunoscut şi de colegii ei de breaslă”, adaugă ea.
„Nu ştiu ce vă place la ea! E urâtă, umblă doar în ţoale extravagante… dar are pretenţia că luptă împotriva sărăciei. E culmea ipocriziei”, sare imediat unul dintre prietenii Antoniei.
„E o întreagă industrie în spatele ei… Antonia, îl ştii pe tipu’ ăla de la T.Rex? De unde să-l ştii că tu asculţi Lady Gaga…. (râde ironic) Ei bine, Marc Bolan a zis: „If you know how to rock you don’t need to shock”. Dacă muzica e bună, nu trebuie să şochezi, nu ai nevoie de imagine şocantă! Problema e că, deşi i-am ascultat piesele pe toate posturile de radio în fiecare zi, eu nu le pot reţine! În schimb, ştiu scene din videoclipurile ei… Dar Antonia, hai să-ţi spun ceva: imaginea fără muzică e zero! A zis-o şi Alice Cooper în mai multe interviuri: imaginea e prima care dispare din mintea omului, melodia însă va rămâne mereu; fără muzică bună artistul nu va putea trece testul timpului. Eu sunt de acord cu el”, spune răspicat Eduard (29 de ani).
„Are conţinut măi Edi! Imaginea o ajută foarte mult, dar trebuie să îi asculţi şi versurile care sunt accentuate de imagine. Lady Gaga e un pachet: muzică, versuri, imagine. Totul este dus la extrem. Sunt sigură că după 30 de ani va fi tot în vârful clasamentelor. Nici The Beatles nu au fost apreciaţi la adevărata lor valoare atunci când s-au lansat”, este de părere Alina, 21 de ani.
I-am lăsat pe Antonia şi pe prietenii ei şi m-am dus pe bulevard înspre Piaţa Unirii. O fetiţă de 12 ani (care purta un tricou roz cu Hannah Montana) îşi ruga mama să o ducă la concert. „Da’ de ce vrei să o vezi pe asta?! Nu te-ai săturat de ea? E toată ziua la TV şi la radio… Măcar dacă ar avea muzică bună, dar… nici nu se pune problema! Oricum, mamă, nu avem bani”, îi răspunde mama.
Pe bulevard am întâlnit fel de fel de oamenii: unii plimbau câini, alţii erau cu nepoţii sau pur și simplu stăteau pe bancă, dar absolut toți discutau subiectul zilei: Lady Gaga. „Eu locuiesc aici în bloc”, îmi zice doamna Ana (68 de ani). „Nu înţeleg de ce trebuie să ne-o aducă pe această solistă aici… Eu vreau linişte. Am tot văzut-o la televizor pe asta… o ciudată”.
„Solistele din ziua de azi… nu mai ştiu să fie feminine”, o completează doamna Ifrim (59 de ani). „Dacă s-ar îmbrăca şi ea mai frumos, dacă nu ar mai pune pe faţă atâta machiaj… Arată înfiorător şi nu e nici o mare voce”.
În timp ce discutam cu cele două doamne, apare domnul Florescu (54 de ani): „Şi eu locuiesc în acest bloc. Eu sunt un bun creştin… Tocmai de aceea mă revoltă faptul că Lady Gaga va cânta aici. Aproape toate videoclipurile ei contin simboluri oculte, precum şi aspecte care ţin de controlul minţii. Pe de alta parte, simbolismul pe care ea îl foloseşte este profund şi ezoteric. Lady Gaga este o unealtă a elitelor. Uitaţi-vă la clipul piesei Alejandro. Dansatorii ţin în mână Steaua lui David, piramide (simbol masonic). În plus, mişcarea feministă pe care ea o sprijină duce la destrămarea familiei tradiţionale”. Domnul Florescu a vorbit mult timp (prea mult chiar!)… Nici nu ştiu când am ajuns la Nick Rockefeller, Aaron Russo, dorinţa elitelor de a reduce populaţia la jumătate şi alte asemenea…
Elisabeta Pancu (62 de ani, îşi plimba căţelul prin faţa blocului) mi-a zis: „Eu nu ştiu în ce crede ea, nici nu mă interesează. Tot ce pot să spun eu este că nu îmi place ce cântă ea. Ea e mai mult dansatoare! Eu nici nu aş numi muzică ce face ea!”
Cam acestea erau părerile în această seară în timp ce muncitorii lucrau cu spor la scenă. Revin mâine cu alte amănunte!
Nu uitaţi că pe 16 august, pentru accesul în Monster Pit, cei mai înfocaţi fani ai artistei sunt aşteptaţi la intrarea dinspre Regina Maria (Calea 13 Septembrie), începând cu ora 8:00 dimineaţa. Alegerea norocoşilor care o vor vedea pe Lady Gaga din celebrul Monster Pit se va face exclusiv de către reprezentanţii artistei, pentru mai multe detalii privind criteriile de selecţie accesaţi pagina oficială a artistei, http://www.ladygaga.com.
 

DESPRE CONCERT

De ce m-am dus?… Nu ştiu, poate e un defect profesional… Oricum cred cu tărie că nu poţi să spui „nu-mi place muzica lui X, Y sau Z” până când nu asculţi, nu vezi show-ul respectivului artist şi până când nu încerci măcar să îi înţelegi mesajul. Eu, acum, pot să spun că Lady Gaga nu-mi transmite mare lucru, genul de muzică abordat de ea nu e pe gustul meu (după 10 piese încep să-mi pierd interesul), dar show-ul, scena, decorul, ţinutele – sunt absolut impresionante.
 
Joi dimineaţă am fost în Piaţa Constituţiei din curiozitate. Am vrut să văd câţi oameni vor să intre în Monster Pit şi care sunt criteriile de selecţie. Pe la ora 11.00 erau deja peste 800 de persoane înscrise pe lista de acces în Monster Pit (din 1.000 de locuri disponibile). Selecţia nu ţinea cont de anumite criterii: nu era obligatorie ţinuta extravagantă (deşi majoritatea erau îmbrăcaţi fistichiu) ci pur şi simplu trebuia să ai un bilet valid (cumpărat, nu invitaţie) şi în limita locurilor disponibile intrai în Monster Pit. Partea bună: indiferent unde avea cumpărat biletul (Gazon A, B sau ce, Tribune sau peluză) aveai şansa să vezi concertul de la câţiva paşi de Lady Gaga. Asta dacă te trezeai de dimineaţă! Mulţi dintre spectatori erau străini, am stat de vorbă cu câţiva dintre ei.
Lydia (Belgia, 25 de ani): „Fac parte dintr-un grup de 15 persoane, fani adevăraţi Lady Gaga. Prietenii mei au fost şi în Bulgaria, la concert. Eu şi Marie am venit direct în România, am ratat deschiderea turneului, dar de aici o vom urma pe Lady Gaga în următoarele 5 concerte. Ce pot să spun despre ea? Este fabuloasă! Noi, publicul, am creat-o pe Lady Gaga pentru că aveam nevoie de ea. Gaga ne poate duce spre o altă lume, unde toţi suntem egali şi ne acceptăm aşa cum suntem”.
Ersilia (29 de ani, Italia): „O iubesc pe Lady Gaga pentru că este umilă, nu este falsă ca alte vedete. Este de o mie de ori mai bună decât celelalte staruri pop care par de carton. Lady Gaga este un mod de viaţă. Noi vom fi mereu alături de ea pentru că ea ne reprezintă, ne înţelege perfect. Sunt aici cu alţi cinci prieteni şi vom merge şi la Viena după ea”.
Vedran (27 de ani, Croaţia): „Am venit cu iubita mea şi alţi câţiva prieteni. Am fost şi în Bulgaria şi mergem şi la Viena. O iubim pe Lady Gaga! Ea e noua Regină a muzicii pop şi nimeni nu îi poate lua acest titlu. Noi suntem monstruleţii ei şi prin tot ceea ce facem şi prin modul în care ne îmbrăcăm încercăm să arătăm oamenilor că suntem egali, că suntem la fel. Oamenii nu trebuie să mai fie atât de înguşti la minte. Mesajul pe care idolul nostru, Lady Gaga, vrea să îl transmită este să ne deschidem mintea, să o folosim şi să nu ne lăsăm influenţaţi de nimeni. Să fim noi înşine”.
Philippe (28 de ani, Franţa): „Fac parte dintr-un grup de 5 persoane. Mergem cu Lady Gaga prin Europa. O iubim din tot sufletul. Vă spun şi de ce. În primul rând este mult mai talentată decât cred oamenii. Mulţi cred că e doar o dansatoare care arată bine şi care cântă nişte piese scrise mai bine sau mai prost de alţii, după modelul Britney Spears. Ei bine, asta nu e adevărat în cazul Lady Gaga. Ea îşi compune singură piesele. Nu a inventat ea copiatul. Ştiu că mulţi o acuză că a plagiat piesa Born This Way după piesa Madonnei Express Yourself. E drept că există unele asemănări, dar sunt minore. Să nu uităm că titani ai muzicii rock, precum George Harrison sau Led Zeppelin, au fost daţi în judecată pentru că au plagiat piese. Un exemplu mai recent este trupa Lady Antebellum, drăgălaşii care au primit un Grammy pentru o piesă furată de la Alan Parsons Project. Dacă cineva vrea să o înfunde pe Lady Gaga pentru Born This Way, atunci multe alte capete trebuie să pice înainte. Integritatea este foarte importantă pentru un artist. Ştim cu toţii că artiştii nu prea ezită să-şi împrumute imaginea pentru diferite companii doar pentru a câştiga un ban în plus. Sigur acum nu o să spun că Lady Gaga este precum Neil Young care nu a lăsat niciodată ca vreo piesă de-a sa să fie folosită în vreo reclamă, dar în mod clar Lady Gaga are standarde ridicate pe care le respectă mereu. Nu îşi foloseşte imaginea haotic. Nu se abate de la convingerile ei şi asta este extrem de important. Cum să nu iubeşti un astfel de om?”
 
Acum că am aflat părerea străinilor, am încercat să aflu şi motivele pentru care au venit românii la concert. În public, am văzut multe ţinute colorate (chiar ţipătoare). Peruci multicolore, machiaj cu tona, sclipici, funde, buline, dresuri rupte purtate cu mândrie atât de fete cât şi de băieţi. Erau şi foarte mulţi curioşi, veniţi ca la circ cu copiilaşi de 5-12 ani purtaţi pe umeri astfel încât micuţii să vadă cât mai bine scena.
Mihaela (22 de ani): „Nu pot să zic că sunt fan… Am primit o invitaţie de la prieteni şi am venit de curiozitate. Îi ştiu piesele de la radio, am văzut şi videoclipurile pe youtube. Îi place să şocheze şi cred că show-ul ei merită văzut”.
Cătălin (27 de ani): „Eu sunt de fapt fan Misfits. Muzica lui Lady Gaga nu-mi spune mare lucru, dar am venit pentru că aici te poţi distra la maxim. Unde mă mai pot picta pe faţă fără să mă simt un ciudat? Mă bucur că am ocazia să mă exteriorizez şi să-mi afişez ţinuta preferată fără să fiu blamat”.
Ioana şi Marian Georgescu (34 respectiv 35 de ani, Bucureşti): „Am mers împreună la multe concerte. Dar la multe dintre ele am preferat să-l lăsăm acasă pe băieţelul nostru în vârstă de 7 ani. Eu m-am opus să-l luăm la OST Fest pentru că am considerat că Dimmu Borgir, WASP sau Megadeth nu sunt concerte potrivite pentru vârsta lui, acestea având un caracter explicit. Din aceleaşi motive l-am lăsat acasă şi la concertul lui Alice Cooper. Dar acum cred că am greşit… Sunt un pic jenată de ceea ce am văzut la Lady Gaga. Poate că nu ar fi trebuit să îl aducem. Limbajul vulgar mi s-a părut gratuit, apoi au mai fost şi câteva scene în care a fost mimat sexul… Cred că va trebui să îi explicăm celui mic câteva lucruri…”
Tudor (26 de ani, Bucureşti): „Eu sunt fan David Bowie. Sunt conştient că nu îl voi vedea niciodată în România pe David, aşa că am profitat de ocazie să mă îmbrac ca el şi să mă distrez în Monster Pit alături de alţii ca mine. Nu cred că Lady Gaga va trece testul timpului. Dar are un show care merită văzut. Atâta tot. Din punct de vedere muzical nu-mi place cu toate astea îi ştiu piesele pentru că nu am cum să le evit… sunt peste tot…”
Mădălina (19 ani, Bucureşti): „Îmi place Lady Gaga pentru că stilul ei este futurist. Piesele ei sunt pop dar au şi ceva din metal. Fata are stil, are melodii ritmate pe care poţi dansa. Lady Gaga aduce ceva dinamic, fresh în muzică şi de asta o iubesc!”
Marina (17 ani, Bucureşti): „Lady Gaga e funky, e unică exact ca muzica ei. Sunt aproape sigură că a venit din viitor”.
Georgiana (24 de ani, Bucureşti): „Am primit o invitaţie de la prieteni şi am venit din curiozitate. Dar nu am răbdare să rămân până la sfârşit. N-aş putea spune că mă impresionează… o să plec cât de curând…” (n.r.-era jumătatea concertului când a plecat alături de prietenii ei).
Ioana (18 ani, Bucureşti): „Îmi place absolut totul la Lady Gaga: muzica, stilul, look-ul, absolut tot. Am devenit un mare fan încă din momentul în care am ascultat-o prima dată la radio. Am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a obţine banii pentru albumul Fame. Îi ştiu toate apariţiile TV şi toate videoclipurile. Când vine vorba despre muzica ei, este o femeie excentrică, dar când o vezi în interviuri îţi dai seama că este un om simplu, ca mine şi ca tine. Piesa Bad Romance m-a cucerit din prima, iar când a interpretat piesa Paparazzi la MTV Video Music Awards m-a lăsat cu gura căscată. O ador pe Lady Gaga”.
Mihai (17 ani, Bucureşti): „Este sexy, drăguţă, scrie muzică bună şi poate cânta live-e un pachet extraordinar. Pur şi simplu nu-mi vine să cred că există atât de mulţi oameni care o urăsc… cred că vorbeşte invidia din ei”.
 
 
Aproximativ 30.000 de spectatori au fost joi seară în Piaţa Constituţiei. Eu am ajuns pe la ora 19.00, cu puţin înainte ca trupa britanică The Darkness să urce pe scenă. Pe Lady Starlight am ratat-o. Dar britanicii mi-au plăcut mult: show energic, piese antrenante, o comunicare bună cu publicul. Solistul lor nu a stat o clipă locului, la un moment dat a stat în cap mai bine de un minut „aplaudând” cu picioarele, în timp ce publicul îl imita ţinând ritmul cu palmele.
M-am mai plimbat un pic printre spectatori până când am „dat” peste un distins domn de la BGS care mi-a spus: „Nu aveţi voie cu aparat foto, va trebui să mergeţi afară”. Îi explic domnului că este un aparat semiprofesional care nu are obictiv detaşabil şi care oricum nu poate face fotografii de la asemenea distanţă după ce se lasă seara. Nimic. Domnul insista că am „teleobeictiv pentru că uite, când îi dai drumul iese din el şi se face mare”. Au urmat câteva conversaţii lungi prin staţie, timp în care distinsul domn încerca să se lămurească dacă am sau nu aparat cu teleobiectiv (mărturisesc că în momentul în care scriu aceste rânduri râd în hohote). Între noi fie vorba, colegii lui mă lăsaseră să intru cu aparatul fără niciun fel de probleme. N-am avut răbdare să stau să văd dacă „eroul” nostru a ajuns sau nu la o concluzie. L-am lăsat vorbind prin staţie şi mi-am văzut de treabă.
 
Ora 20.45. Se sting luminile, iar publicul izbucneşte în urale. Lady Gaga îşi face apariţia pe scenă călare pe un cal negru metalic pe piesa Highway Unicorn. A avut un show extraordinar: bine gândit, bine legat, corpul de balet a fost la înălţime, iar ea a schimbat ţinutele cu viteză ameţitoare de aproximativ 20 de ori. Din recuzita concertului nu au lipsit nici canapeaua sub forma unor bucăţi de carne şi nici motocicleta pian. Mi-a plăcut foarte mult scena, concepută sub forma unui castel, care din când în când se deschidea şi se transforma sub ochii noştri. În „castel” se afla şi trupa care o acompaniază pe Lady Gaga: chitarist, basist, baterist şi clăpar (pianul lui era în formă de spirală). Uitându-mă la costume, mi-am amintit că atunci când eram mică mă uitam la serialul de desene animate The Jetsons. Pe atunci mă întrebam dacă voi apuca să văd concerte cu artişti costumaţi în acel mod. Ei bine, iată că am văzut.
La un moment dat, Lady Gaga a fugit practic de pe scenă lăsându-ne să o aşteptăm „pe gol”. A revenit după câteva minute (între timp au mai plecat o serie de spectatori) şi şi-a cerut scuze „Din când în când mi se face rău şi trebuie să vărs. Acum sunt bine şi nu cred că voi repeta faza, oricum nu mai am nimic în stomac. Sunt bine… dar acolo, undeva în colţul scenei este nişte vomă de la Lady Gaga”.
După două ore şi jumătate, Lady Gaga şi-a luat rămas bun de la public, dar a fost chemată la bis cu insistenţă. Câteva minute bune publicul a aplaudat chemând-o înapoi pe scenă. A revenit pentru două piese: The Edge Of Glory şi Marry The Night. A urcat pe scenă doi copilaşi din Monster Pit, pe care i-a luat în culise pentru a-l cunoaşte pe Fozzi, căţelul artistei.
 
Deşi am văzut unul dintre cele mai bune show-uri, nu pot spune că am rămas prea impresionată. În primul rând, Lady Gaga nu transmite… Tot ceea ce a spus pe scenă („Nu sunt o creatură a guvernului vostru”, „Suntem toţi la fel”, „România tu eşti viitorul”, „Scena este casa mea”, „Voi m-aţi creat, datorită vouă exist”) a fost repetat în mod mecanic, fără pic de emoţie în glas. E ca atunci când înveţi o poezie pentru că ştii că te ascultă la şcoală, dar tu nu înţelegi şi nu crezi în mesajul poeziei respective. Aşa am simţit-o eu pe Lady Gaga. La primele 5 piese m-am simţit foarte bine, am dansat, am fredonat piesele, dar pe urmă m-a pierdut. Nu mi-aduc aminte să mă fi plictisit atât de mult la un alt concert. Ştiam că genul muzical abordat de ea, nu e tocmai pe gustul meu, dar credeam, speram că show-ul şi modul în care comunică artista cu publicul, să mă „prindă” şi pe mine. Din păcate, nu a fost cazul.
După jumătatea concertului, am tot văzut grupuri de spectatori plecând. Erau cei care au venit „din curiozitate”.
Ana (21 de ani, Bucureşti): „Am venit, am văzut despre ce e vorba… dar plec pentru că stau mai departe şi vreau să fiu sigură că prind maşină. Nu m-a dat pe spate Lady Gaga”.
Ilinca (25 de ani, Bucureşti): „M-am plictisit! Aş fi stat să văd şi Alejandro dar… chiar m-am plictisit. E frumos aşa cu toate elementele astea desprinse parcă din Star Trek dar lipseşte sarea şi piperul. Am plecat”.
Ovidiu (23 de ani, Bucureşti): „Mi-am cumpărat bilet la Gazon C. La ora 7.45 dimineaţă m-am dus în Piaţa Constituţiei pentru a fi selectat în Monster Pit. Era singura mea şansă de a mă îmbrăca precum Kiss (nu ştiu dacă vor veni vreodată în România). După amiază mi-am aplicat machiajul Kiss – Paul Stanley şi când s-au dat drumul la porţi am intrat în Monster Pit. Am avut cea mai frumoasă stea pe ochi. Am crezut că va fi frumos acolo. Dar nici eu nu am văzut atâţia ciudaţi strânşi la un loc în viaţa mea. După 7 piese am ieşit din Monster Pit! A fost groaznic. Nu mi-a plăcut nici muzica şi nici publicul!”
 
Nu pot să închei această cronică fără să nu observ un lucru. Avem un public ipocrit care atunci când vin trupe şi artişti precum AC/DC, The Rolling Stones, Nana Mouskouri, Tom Jones sau alţii ca ei, urlă în gura mare că ei şi-ar dori să vadă artişti aflaţi acum pe val. Iar când aceştia vin, ori nu îi înţeleg mesajul, ori pleacă la jumătatea show-ului, ori refuză să vină pentru că de fapt… nu sunt fani… Cine să vă mai înţeleagă, fraţilor?!
 
Setlistul concertului
1. Introduction (Space)
2. Highway Unicorn (Road To Love)
3. Interlude 1 (Kill The Bitch)
4. Government Hooker
5. Interlude 2 (Birth)
6. Born This Way
7. The Queen
8. Interlude 3 (Alien)
9. Bloody Mary
10. Interlude 4 (The Manifesto Of Mother Monster)
11. Bad Romance
12. Judas
13. Fashion Of His Love
14. Just Dance
15. Love Game
16. Telephone
17. Interlude 5 (The Beginning)
18. Heavy Metal Lover
19. Bad Kids
20. Hair (Acoustic Version)
21. Pincess Die (piesă nouă cântată la pianul motocicletă)
22. You And I
23. Electric Chapel
24. Interlude 6 (Spanish Guitar)
25. Americano
26. Poker Face
27. Alejandro
28. Paparazzi
29. Scheisse
30. Interlude 7 (The Formation Of The New Race)
Bis
31. The Edge Of Glory
32. Marry The Night

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here