Phoenix 55 la Arenele Romane (19.04.2017)

4
260

Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!!)
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!!)

Articol de Iulia Radu
Phoenix este o „cicatrice” pe sufletul românilor, care are „sfânta misiune” de a le aminti oamenilor să stea drepți, să spună „NU” atunci când trebuie, să lupte, să gândească, să nu se dea bătuți, să fie liberi și să trăiască frumos. Îl auzeam astăzi pe antrenorul lotului feminin de gimnastică plângându-se că nu mai are „repere în sala de antrenament”, că nu mai există lideri activi care să tragă echipa după ei. Spre deosebire de sport, în muzică avem repere care încă urcă pe scenă. Păcat, însă, că nu știm să le prețuim.
 
Anca Graterol
Anca Graterol

Unul dintre aceste repere este trupa Phoenix, care împlinește în acest an, 55 de ani de la înființare. Prilej de mare sărbătoare (e bine să rețineți că evenimentele aniversare vor continua până la finalul anului). Cum era de așteptat, seria evenimentelor aniversare a debutat pe 19 aprilie, ziua în care liderul trupei, Nicu Covaci, a împlinit 70 de ani, la Arenele Romane, printr-un concert-maraton, în cadrul căruia au urcat pe scenă o mulțime de invitați.
 
Dorel Vintila
Dorel Vintila

În cele 4 ore de muzică, ne-am bucurat de piesele Phoenix (este într-adevăr una dintre puținele trupe românești care-și permite să facă un setlist cu piese proprii de patru ore, iar la finalul show-ului să mai existe regrete că „n-au cântat-o și p-aia sau p-ailaltă”), i-am cântat „La mulți ani” lui Nicu Covaci, am avut șansa să-i vedem pe scenă pe Dorel Vintilă la tobe, pe Anca Graterol la chitară, pe Moni Bordeianu și pe Dan Andrei Aldea alături de Nicu Covaci. O adevărată lecție de istorie, o sărbătoare a muzicii rock românești, pe care niciun iubitor de muzică nu ar fi trebuit să o rateze. Poate că cei din generația mea (precum și cei mai mici) n-au înțeles exact că asistă la un moment istoric. Nici Anca Graterol (ex Catena) și nici Dorel Vintilă nu mai locuiesc în România de ani buni, așa că e lesne de înțeles că nu au apariții pe scenă în țară. În astfel de momente, se simte cel mai rău lipsa de educație muzicală, faptul că am crescut „rupți” de trecutul cultural al țării. Tinerii au privit cu o oarecare curiozitate ținuta rock a Ancăi, iar chitara roz a stârnit ropote de aplauze și urale. Atitudinea și charisma Ancăi Graterol au cucerit pe loc publicul.
 
Flavia Staicu
Flavia Staicu

A fost o bucurie să-l văd pe scenă pe tânărul Andrei Cerbu alături de trupa Phoenix. Dezinvolt, a trăit fiecare solo cu o intensitate greu de descris în cuvinte. Băiatul își pune sufletul în fiecare acord de chitară, iar asta se simte. O altă surpriză plăcută a fost Flavia Staicu, o puștoaică foarte talentată, care, deși extrem de emoționată, a interpretat cu succes piesa „Fată verde”. Reacția caldă a publicului a încurajat-o, iar pe parcursul piesei s-a mai relaxat. Și dacă tot suntem la cei tineri, nu pot să nu-i menționez pe toboșarul Flavius Hosu și pe chitaristul Marc Alexandru Tînț, care au avut o prestație excelentă miercuri seară. Faptul că Nicu Covaci împarte scena cu tânăra generație este un lucru demn de toată lauda. Este printre puținii artiști consacrați care, pe lângă fptul că le oferă expunere în cadrul evenimentelor Phoenix, nu ratează ocazia să vorbească despre tinerii talentați în toate interviurile pe care le acordă în presă. Este o lecție de generozitate pe care prea puține trupe consacrate au învățat-o: să întinzi o mână celor care vin în urma ta și să o faci cu sinceritate. Jos pălăria, Nicu Covaci!
 
Moni Bordeianu
Moni Bordeianu

De ziua lui, Nicu Covaci ne-a oferit un setlist robust care a cuprins nici mai mult nici mai puțin decât 31 de piese. Fanii trupei Phoenix au avut la dispoziție aproape o lună pentru a vota, pe pagina oficială a lui Nicu Covaci, piesele pe care doresc să le asculte în concert. În mare parte, votul lor a fost respectat. M-a impresionat Moni Bordeianu și încă îmi mai sună în urechi piese precum „Mamă, mamă”și „Totuși sunt ca voi”, pe care eu nu prea am avut șansa să le aud live. O altă bucurie (cel puțin pentru mine!) a fost piesa „Toamna” interpretată de Anca Graterol.
 
Calin Pop, bine păzit :)
Calin Pop, bine păzit 🙂

I-am revăzut pe cei de la Trooper care au cântat „Nunta”. Până când au fost cablate chitarele, Coiotu i-a cântat „La mulți ani” lui Nicu Covaci alături de toți spectatorii. *Pe Roman Iagupov (Zdob și Zdub) l-am văzut pentru prima dată live. A interpretat „Strunga”. Nu știu dacă se potrivea în „filmul”, Phoenix, dar a fost cu siguranță o apariție deosebită. În momentul în care a apărut pe scenă Călin Pop (Celelalte Cuvinte), s-a produs rumoare în spatele meu. Le-am auzit pe doamnele și domnișoarele din jurul meu, spunând„Frumos a fost, frumos a rămas”, „Cum reușește să-și păstreze silueta?”, „Ăsta nu mai îmbătrânește?”, „Dar părul cum de-l mai are?” (asta a fost de la un domn). Călin a venit pe scenă cu un fluier și a cântat piesa „Mugur de fluier”. Simțind, probabil, că entuziasmul crește, unul dintre angajații firmei de pază și protecție (Guard One) s-a postat în fața artistului (poate s-a gândit că sar doamnele gardul?!) acoperindu-l aproape complet pe Călin. După ce că el era solid, mai avea și un echipament care i-ar fi făcut geloși până și pe jandarmii români din echipele de intervenție. Între noi fie vorba, n-am înțeles de ce erau echipați ca de război civil (tunurile cu apă mai lipseau de acolo), de ce nu puteam vedea oameni cu fețe prietenoase, nu trupe înarmate până-n dinți? Până la urmă, veniserăm la un concert, la o sărbătoare. *Mereu am avut o slăbiciune pentru piesa „Nebunul cu ochii închiși”, așa că am fost nespus de fericită că am avut șansa să o ascult live, în interpretarea lui Gabi „Guriță” Nicolau și Eugen Mihăescu (Krypton). *Pe Tavi Iepan (Rezident Ex) l-am văzut într-o ipostază inedită: aceea de solist vocal la piesa „Mica Țiganiadă”. De altfel, i-a și mulțumit lui Nicu Covaci că a avut încredere în el ca solist. *Bodo (Proconsul) a fost pe afiș, dar n-a mai urcat pe scenă, el ar fi trebuit să cânte alături de Phoenix piesa „Anule Hanule”. *Mi-a plăcut foarte mult și momentul lui Alin Oprea (Talisman) care a interpretat piesa „Numai una” (pe care a și dedicat-o memoriei mamei lui Nicu Covaci). *Bogdan Bradu (care a fost o vreme solist al trupei Phoenix) a urcat pe scenă și a cântat piesele „Te întreb pe tine soare” și „Meșterul Manole”. A urcat pe scenă și AG Weinberger, care a dat o notă aparte piesei „Canarul”. *Crivăț și Luparul (Bucovina) au interpretat în stil propriu piesa „Apocalipsa”. Malcolm J Lewis (care a mai cântat cu Phoenix și în anul 2000) ne-a oferit două piese: „Empire Of Vampires” și „Would You Follow Me”. *Poate cel mai așteptat moment al serii a fost prezența lui Dan Andrei Aldea alături de Phoenix. S-a scris încă o filă de istorie când Phoenix și Dan Andrei Aldea au cântat împreună piesa „Nunta”. Să nu credeți că solistul trupei Phoenix, Costin Adam, a avut liber în acea noapte. El a cântat „Ora Hora”, „Jocul”, „Vino Țepeș”, „Pașa Hassan”, „Negru Vodă”, dar a făcut și backing vocals pentru ceilalți invitați. *Sărbătoritul serii a cântat, spre bucuria tuturor: „În umbra mareului URSS”, „Fie să renască”.
 
Alin „Coiotu” Dinca
Alin „Coiotu” Dinca

I-am văzut în public pe Mircea Florian, Lenți Chiriac, Doru Ionescu, Teodora Ionescu, Mișu Cernea, Sandu Albiter.  Rareș Totu s-a ocupat de sunet alături de Costel Ionescu și trebuie subliniat faptul că le-a ieșit bine având în vedere spațiul! Până la urmă, a fost unul dintre rarele concerte când Nicu nu a apostrofat sunetistul. 🙂 Rareș a părăsit pupitrul de sunet doar pentru un moment scurt: a urcat pe scenă și a interpretat excepțional piesa „Pavel Chinezu”.
 
E drept că mă așteptam ca publicul să fie mai numeros, mai ales că acest eveniment a avut parte de o promovare bună (Nicu Covaci a avut interviuri radio-tv-online, au fost publicate o mulțime de articole). Dar, poate locul ales pentru desfășurarea evenimentului, sau faptul că a picat în mijlocul săptămânii, sau durata concertului, sau vremea neprielnică, sau toate cele menționate, i-au ținut în casă pe oameni. Având în vedere că organizatorii n-au dat o cifră oficială, pot doar să presupun că au fost în jur de o mie de persoane în cortul amplasat în Arenele Romane. Poate că orice organizator de concerte ar trebui să ia în considerare câteva aspecte importante atunci când decide să pună un eveniment acolo: dacă nu ai mașină personală și ai ratat ultimul mijloc de transport în comun, atunci fie dai piept cu „mafia” taximetriștilor, fie ești nevoit să traversezi, în toiul nopții, o zonă neprietenoasă, înțesată de personaje dubioase. De aceea mulți preferă să plece înainte să se termine un concert. Din păcate, n-am mai regăsit atmosfera „caldă”, „vulcanul” de la Berăria H. De data aceasta, publicul a fost ceva mai reținut în reacții. Este greu și pentru un tânăr să stea în picioare atâtea ore, dar pentru cei mai în vârstă. În mod cert, locul ales pentru desfășurarea unui concert contează foarte mult pentru confortul spectatorilor. La fel și durata show-ului și numărul mare de invitați. E dificil să rămâi conectat atâtea ore și să oferi atenția cuvenită tuturor celor care urcă pe scenă. În cortul de la Arenele Romane au fost reprezentate toate generațiile: de la 2 ani (după ora 23.00, o mămică își ținea puiul adormit în brațe, fără intenția de a pleca spre casă) la 70+. E totuși, un semn bun, înseamnă că publicul își dorește astfel de întâlniri și că încă mai există respect pentru valori. Tocmai de aceea, este extrem de important să nu le oferi totul deodată, ci să existe o gradație, mai ales când este planificată o serie de evenimente aniversare pe durata întregului an.
Setlist Phoenix 55Închei prin a-i ura „La mulți ani” atât lui Nicu Covaci cât și trupei Phoenix! Așteptăm cu interes și continuarea serieri de evenimente aniversare.
Am primit de la Rareș Totu (căruia îi mulțumesc!) și setlistul concertului (cu tot cu interpreții pieselor), pe care-l aveți alăturat.
Astăzi, urcă pe scenă alături de Nicu Covaci sub numele Phoenix: Flavius Hosu (baterie), Cristi Gram (chitară), Vlady Săteanu (bas) Costin Adam (solist vocal), Andrei Cerbu (chitară), Volker Vaessen (bas), Dzidek Marcinkiewicz (keyboards), Marc Alexandru Țînț (chitară), Valeriu Sepi (capre). Mai multe info aici: http://www.formatia-phoenix.ro/ceata/ sau pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/nicucovaciphoenix/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here