ROBERTO FONSECA LA T.N.B (25.04.2016)

0
32

Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)
Galerie foto de Iulia Radu (click aici!!)

Articol de Iulia Radu
Săptămâna a început cum nu se poate mai bine! La Teatrul Național din București a avut loc un adevărat maraton de jazz. Reuniți sub deviza „Exploring Jazz”, au urcat pe scenă: Adrian Naidin Quartet, Vali Boghean Band și Roberto Fonseca Trio. M-am bucurat să văd sala plină, semn că jazz-ul are un public bine definit, fidel. M-a impresionat reacția spectatorilor la fiecare recital în parte.
Adrian Naidin a urcat pe scenă alături de Sorin Zlat la pian, Gabriel Bălașa la percuție și Eugen Amarandei la contrabas și a cucerit publicul de la primele acorduri. Timp de o oră a împletit jazz-ul cu folclorul, a cântat alături de public și a glumit cu cei din sală. Ca de fiecare dată, Adrian și-a pus sufletul pe tavă pe parcursul recitalului lui. Publicul nu a avut nevoie de prea multe invitații pentru a cânta alături de el. unul dintre cele mai frumoase momente ale recitalului a fost duetul public-artiști pe piesa „Ciuleandra” (cover Maria Tănase). Căldura din glasul lui Adrian, modul în care transmite emoții atunci când cântă la violoncel, i-au făcut pe mulți dintre spectactatori să exclame „Bravo!” după aproape fiecare piesă.
A urmat Vali Boghean Band. Pentru mine a fost o premieră. Auzisem de Vali, dar nu-l mai văzusem până acum. Mi-e greu să definesc muzica lui, dar vă recomand să mergeți la concertele lui. Are mesaj (piesa Plânsul Pământului a impresionat publicul), are atitudine, iar trupa sună bestial. Toți sunt muzicieni extrem de talentați și foarte charismatici. Ne-au oferit și câteva momente de virtuozitate, mi-a plăcut în mod deosebit „duelul” dintre chitară electrică și vioară! La finalul recitalului lor toată lumea i-a aplaudat în picioare.
Roberto Fonseca a urcat pe scenă la ora 22.10. I-au fost alături Ramsés „Dynamite” Rodriguez (baterist) și Yandy Martinez (basist). A urmat o oră și 40 de minute de jazz, de bucurie sufletească. Pe Roberto nu ai cum să nu-l placi de cum îl vezi. Este foarte charismatic, afișează în permanență un zâmbet ștrengăresc, complice cu ceilalți doi colegi de scenă. Își privește în ochi colegii, zâmbește în colțul gurii apoi declanșează nebunia sonoră.Deşi nu vă pot explica prea bine, am simţit că am asistat la ceva extraordinar! Aproape că uitasem cât este de minunat când oamenii tac și “vorbesc” doar instrumentele. Vorbă puțină, MUZICĂ multă și bună! Pe parcursul celor aproape două ore, eu am simțit din partea artiștilor: experiență, profesionalism și o imensă bucurie de a cânta; de partea cealaltă, publicul era țintuit pe scaun, parcă intrat în transă (foarte atent la tot ce se petrecea pe scenă), făcându-și simțită prezența prin serii de aplauze spontane, exclamații entuziaste, bucurându-se la rândul său să primească o porție de “normalitate” muzicală (știți voi… muzica “nefardată”, în stare pură, fără vorbe, fără costumații ușchite, fără artificii, simplu: MUZICĂ ȘI ATÂT!).
E minunat cum se îmbină „vocea” cristalină a pianului, cu cea gravă a contrabasului pe ritmul impus de baterie. Tot ce se întâmplă pe scenă se referă la prietenie şi la bucuria de a cânta împreună. Acordurile muzicii se reflectă pe chipul celor trei, toţi radiază de fericire.
Roberto a glumit mult, ne-a invitat la dans, iar când a anunțat ultima piesă a concertului, publicul a „protestat” vehement. „Dar din câte am înțeles, nu mai aveți cu ce să mergeți acasă, nu mai circulă mașinile”, a insistat Roberto. Dar nu a fost chip să plece atât de ușor. O fată din public, impresionată de Roberto (n. 29 martie 1975), a strigat suficient de tare încât să audă și artistul: „Te iau acasă la mine”. Ei, la asta nu se aștepta Roberto! „Mă iei acasă?” a întrebat el mirat, după care a început să râdă.
Seara s-a încheiat cu un jam-session inedit. Au fost pe scenă: alături de Roberto Fonseca Trio: Adrian Naidin și Vali Boghean. Momentul a fost urmărit în picioare de spectatori.
A fost cu siguranță o seară pe care nu o voi uita! Felicitări organizatorilor, Spectaculis!
Sper să mai am ocazia să-l văd pe Roberto Fonseca la București!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here