ROCK THE CITY – PIAŢA CONSTITUŢIEI (1-3.07)

0
61

BOON LA ROCK THE CITY
BOON LA ROCK THE CITY

Sâmbătă, 2 iulie (continuare)
Când am terminat interviurile, pe scenă încă se desfăşurau probele de sunet. Oboseala îşi spunea cuvântul aşa că am luat decizia înţeleaptă de a merge acasă pentru a mă odihni puţin. Am revenit în Piaţa Constituţiei în jur de 19.15. Era pauză.Boon îşi încheiase recitalul. Mi-a părut rău că i-am ratat. Înaintea lor evoluaseră pe scenă Voodoo şi Monarchy. Lume destul de puţină. Am abordat câteva persoane pentru a afla detalii despre cele 3 recitaluri.
Irina: „Am prins doar Boon. Aud de ei pentru prima dată. Nu m-au dat pe spate, dar nu pot spune că nu mi-a plăcut deloc. Au fost ok”.
Claudia (22 de ani): „Am ajuns devreme, am şi aşteptat la gard să ne dea drumul înăuntru. Au întârziat pentru că bătea vântul foarte rău şi zburau bucăţi din gard. În fine. Cred că din cauza asta la Voodoo şi Monarchy au fost probleme mari de sunet. Şi la Boon au fost câteva, dar măcar nu am mai auzit microfonii stridente. Abia aştept să înceapă Sabaton. Pentru ei am venit. I-am văzut şi în Silver Church. Sunt foarte tari!”
Alin (27 de ani): „Sunet prost. La Boon a fost ceva mai bine. Sper să se dreagă de tot la Sabaton. Ar fi păcat să aibă şi ei probleme. Boon mi-a plăcut deşi nu ştiam nimic despre ei. Chiar sunt buni”.
Mirela (19 ani): „Nu ştiu dacă astăzi poate fi mai frumos decât prima zi în care am asistat la cel mai bun show al formaţiei The Prodigy… Voodoo şi Monarchy nu am văzut, m-am cam săturat de ei… pe unde am fost, i-am tot întâlnit, dar băieţii ăştia care au cântat până acum, chiar au sunat bine. Vreau să aflu mai multe despre ei, pentru că acum nici măcar nu ştiu cum îi cheamă… Aştept cu nerăbdare Sabaton”.
Anca (31 de ani): „Sunt de la început aici. M-au enervat problemele de sunet. Sper că nu vor fi şi la Sabaton. Cred că fac o criză de nervi dacă nu îl aud pe Joakim”.
Teodor (49 de ani): „Sunt aici de fapt pentru Mike & The Mechanics. Dar dintr-o greşeală regretabilă am ajuns mult prea devreme… Regret. Am văzut nişte trupe tinere şi m-am îngrozit. Copiii ăştia au impresia că dacă e volumul tare e perfect. Fals. N-au melodie, n-au atitudine, n-au versuri, n-au texte, n-au simţul umorului, al penibilului… Sunt foarte trist.Hendrix, Bon Scott, Freddie se răsucesc în mormânt”.
Aurelia (51 de ani, soţia lui Teodor): „Rockul nu mai e ce a fost. Dacă schimbarea ar fi fost în bine, nu aveam nimic de comentat. Dar… ieri am văzut pe băiatul acela de la Şcoala Vedetelor, Titi, cu trupa lui (n.r. – e vorba despre Ultra TT). Penibilul suprem. Eu am văzut multe concerte la viaţa mea: imaginea este bună dacă este însoţită de muzică beton, contează să ai instrumentişti adevăraţi lângă tine. Acum 2 săptămâni l-am văzut pe Alice Cooper. N-a fost el vreo mare voce niciodată, dar uită-te la instrumentiştii lui, uită-te la atitudinea lui pe scenă, uită-te la show-ul lui care ilustrează într-un fel textele lui, ascultă versurile… Păi omul acesta la 60 şi mai încolo de ani îi bate la fundul gol pe băieţaşii ăştia de 20-30 de ani. La toate capitolele. În seara aceasta se va vedea diferenţa între trupele astea de aşa zis rock şi nişte muzicieni adevăraţi: cu melodie şi atitudine de rocker. Ăştia sunt Mike & The Mechanics”.
Mi-am întrerupt seria de mini-interviuri în momentul în care Sabaton a urcat pe scenă. Nefiind tocmai genul meu preferat de muzică, nu ştiam exact la ce să mă aştept, dar eram extrem de curioasă să „trăiesc” un concert de-al lor, mai ales după ce făcusem şi interviul cu basistul. E drept, că numele trupei îmi mai trecuse ocazional pe la urechi şi, probabil, am şi ascultat o piesă două, dar experienţa live e cu totul şi cu totul altceva. Ca stare pot compara cu ceea ce am simţit la Sonisphere când am văzut Megadeth şi Slayer (trupe pe care nu le ascult acasă, dar care live m-au impresionat). Un recital în forţă care m-a încărcat de energie. Joakim a băut o striclă de bere în cinstea noastră, ne-a avertizat că dacă va bea toată sticla există riscul să cânte dezbrăcat pe scenă. Această posibilitate le-a bucurat nespus de mult pe fete. Culmea e că nu a trecut mult timp până când solistul de la Sabaton a reuşit să îşi rupă pantalonii. Nu ştiu dacă a fost sau nu o regie, dacă a fost bravo lui, a avut efectul scontat. Fetele s-au apropiat isterizate de gardul de protecţie. Joakim a făcut şi câteva glume (deocheate!) gustate de public: „Îmi place în România, multe fete frumoase… am veni aici mereu să ajutăm la creşterea populaţiei”; „Penisul meu vrea să se afirme, de fapt următoarea piesă îi este dedicată lui – Metal Machine”. Au dedicat o piesă şi celor care au fost la concertul lor din clubul bucureştean Silver Church, ba chiar solistul a mărturisit că s-a simţit foarte bine acolo, că îi place foarte mult acel club. A mulţumit de câteva ori pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi de fiecare dată când au venit în ţara noastră. Şi având în vedere cât de mult le place aici, sunt sigură că ne vom reîntâlni cu ei curând.
 
În timpul recitalului lor m-am plimbat puţin printre spectatori. Şi uite aşa i-am întâlnit pe băieţii de la Boon care urmăreau recitalul suedezilor, stăteau de vorbă cu fanii, făceau fotografii, unul dintre ei purta o cutie enormă de carton pe scria scria: BOON ROCKS.
Păreri adunate din public:
Maria (27 de ani): „Am fost la 2 metri de el. Poartă chiloţi multicolori. E un super-solist! I-am văzut şi în Silver Church, dar astăzi mi-au plăcut de 1.000 de ori mai mult. M-am bucurat că au cântat Panzer Victoria- e preferata mea”.
Ioana (18 ani): „Ştiam doar câteva piese de-ale lor, pe care le-au şi cântat: 40:1 şi Primo Victoria. Dacă îi mai văd o dată cred că mă înscriu şi în fan clubul lor. Rockul suedez e cel mai bun”.
George Iordache (44 de ani): „Nu m-au impresionat. După ce am văzut Stones, AC/DC, Ozzy, Alice Cooper, Iron Maiden…e greu să pic pe spate la aşa ceva. Aştept Mike & The Mechanics”.
Victor Răchită (53 de ani): „Slabi. Mult zgomot. Dacă nu-şi rupea pantalonii nu reţineam nimic din show-ul lor. Versurile nu s-au înţeles, iar din punct de vedere muzical nu-mi spun nimic”.
Per (Danemarca, 37 de ani): „Am prieteni în România care mi-au luat abonament la acest festival. Therapy?, Prodigy, Boon, Sabaton-toţi au excelat. Abia aştept să văd mâine Judas Priest. I-am mai văzut până acum de 29 de ori, deci este un eveniment important pentru mine: concertul cu numărul 30. Abia aştept”.
O parte dintre spectatori se îndreaptă spre ieşire.
Diana (22 de ani): „Avem prieteni la Bestfest care sunt acolo cu cortul. Mergem şi noi după ei. Mi-a plăcut Sabaton. Mi-a plăcut mult şi Therapy? Şi abia aştept să-l văd mâine pe Halford. Nu ştiu nimic despre trupa Mike & The Mechanics, ne grăbim să ajungem la prietenii noştri”.
Sonia (25 de ani): „Am văzut ce m-a interesat astăzi: Sabaton. Despre Mike & The Mechanics nu ştiu nimic. Am văzut pe un afiş că în paranteză scria Genesis… Mie nu-mi place muzica pop, aşa că prefer să mă duc într-un club cu prietenii”.
Dimpotrivă, alţii făcuseră coadă la intrare.
Georgiana Tudorache (37 de ani): „Mi-am luat bilet doar astăzi. De mult timp vreau să văd Mike & The Mechanics şi uite că mi s-a îndeplinit dorinţa chiar în preajma zilei mele de naştere. Este cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată”.
Corina Mihalcea: „Nu mi-am cumpărat niciodată bilet în Golden Circle. Am făcut doar pentru acest concert. Întotdeauna mi-a plăcut Mike & The Mechanics. Am nişte emoţii de parcă eu voi urca pe scenă în locul lor! Abia aştept să înceapă!”
Şi au început. Mike & The Mechanics înseamnă: Mike Rutherford (chitară, compozitor, solist, membru fondator- din 1985 până în prezent), Andrew Roachford (solist, keyboards- s-a alăturat trupei în 2010), Tim Howar (solist- s-a alăturat trupei în 2010), Garry Wallis (baterie, 1995-prezent), Anthony Drennan (chitarist- 2010-prezent), Luke Juby (keyboards, backing vocals- 2010-prezent).
Au avut un recital de excepţie! Eu abia acum pot spune că am descoperit trupa Mike & The Mechanics. Până atunci cunoştiinţele mele se opreau la Over My Shoulder. E drept că am avut ocazia să le ascult albumul cel nou la Andrei (de altfel, el a şi difuzat câteva piese în emisiune). La fel de adevărat este şi faptul că ştiam şi I Can’t Dance (din repertoriul Genesis). Însă, am plecat spre casă fredonând piesa Word Of Mouth. A doua zi am şi introdus-o pe mp3 player. Atmosfera mi s-a părut extraordinară pe această piesă, cântată la final.
 
L-am zărit printre spectatori pe Par Sundstrom (basistul Sabaton, cel cu care făcusem interviul). Trăia concertul cu o bucurie de nedescris. „Sunt foarte tari! Le ştiu piesele, dar îi văd pentru prima dată live”, îmi zice el. I-am mulţumit încă o dată pentru amabilitatea de a sta de vorbă cu mine şi l-am lăsat să urmărească show-ul.
Nu pot să nu punctez un alt aspect, strict personal. Mi-a luat foarte mult timp să intru în starea potrivită unui recital pop-rock după ce înainte am ţopăit pe ritmuri heavy. Cam de la jumătatea recitalului am început să mă bucur cu adevărat de muzică. Mike & The Mechanics meritau un public mai numeros, meritau să aibă un faţa nişte spectatori mult mai activi, mai implicaţi în show-ul lor. Nu mă înţelegeţi greşit, cei care au venit pentru ei, au fost la înălţime. Dar sunt sigură că ar fi putut fi mult mai mulţi. Plimbându-mă prin mulţime l-am întâlnit din nou pe Per (băiatul din Danemarca). „This is fu—ing pop!”, a strigat el către mine cu oarecare mâhnire în glas. „Uite, au pian!! Foarte ciudată alegerea pentru un festival de rock. Bine măcar că aveţi bere bună şi fete frumoase în România, dar să băgaţi pop într-un festival de rock nu se face”.
Am mai văzut rockeri „supăraţi” privind cu nedumirire către scenă; figuri contrariate (18-25 de ani) care zăceau pe asfalt cu berea sub nas întrebându-se „ce să facem noi pe muzica asta? Mai aveam chef să dau din cap pe muzică heavy… e ciudată seara asta”.
Sincer, eu mi-aş dori mult de tot să văd această trupă între-un recital la Sala Palatului, fără nicio deschidere. M-au impresionat cei doi solişti- Andrew şi Tim- în special cel din urmă pentru că este şi frumuşel foc. Mi-a plăcut cum a sunat trupa! Sper din tot sufletul să îi revăd!
(va urma)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here